ZelfSabotage

5 maart 2020

Wat is Zelfsabotage?

Je eigen vrijhand zijn Bewust of onbewust, dit komt voort uit angst. Je houd je vast aan gedachtes en gedrag die ooit nodig was of waren, nu niet meer. Je wilt groeien, je blokkeert jezelf dus je gaat niet vooruit je blijft stilstaan. Hierdoor groei je niet hoe jij zou willen en je verkent het leven en omarmt het leven niet zoals je zelf zou willen. je wilt de controle houden wat om je heen gebeurt, hierdoor voorkom je dat je de controle op je gevoelens en je daarmee je angsten verliest en je bent bang om de echte angst (leegte) te worden geconfronteerd. Zelfconfrontatie deze ga je aan door de controle los te laten en te kijken wat er gebeurd. Staps gewijs.

Mijn dagelijks leven hoe ik mijzelf saboteer, langzaam aan minder en minder.

Ik heb zin om te wandelen, het doet goed om in de natuur te zijn, op het moment dat ik wil gaan komen er gedachtes de stemmetjes, ja welke ik moet nog poetsen, ik moet nog lezen. Het kan nog niet ik moet de kamers opruimen, het gaat mischien regenen, het is te koud, wat zal mijn partner er van denken is het niet raar wanneer ik alleen ga lopen, ik moet nog boodschappen doen, de kinderen komen zo thuis.s De gedachtes die opkomen behoren tot controle en daarmee de onderliggende angst. Hierdoor ga ik na of ik voldoende controle heb, hierdoor heb je juist geen controle en ik ga dus niet wandelen. Doordat ik allemaal verklaringen die rationeel zijn en dat mijn gevoel mee gaat doen en het geen goed idee vind om te gaan. Je blijft thuis en hiervan baal je nog eens. ( mijn gevoel en natuurlijk bij jouw houd je niet voor de gek).

Drinken of niet?

dit was dus het gevoel wat ik vroeger had en wat zeker nog velen hebben. Je zit alleen op de bank of je zit juist met een grote groep in de kroeg. Je hebt voorgenomen om niet te drinken. Je weet de kater nog van de vorige keren en denkt nee ik ga niet drinken. dan komt het stemmetje, toe maar eentje kan geen kwaad, je vrienden zeggen toe doe niet zo ongezellig. Je denkt ben ik dan niet zo gezellig. Je bent bang om niet leuk gevonden te worden, je vind je zielig alleen op de bank, dit omdat anderen dit zeggen. Dus daar ga je weer en nadien voel je je schuldig omdat je het niet kon laten er meerdere te drinken. Je vind je stom, dom.

Relatie wel of niet aangaan?

Je hebt weer een relatie of je eerste relatie je krijgt aandacht en liefde van je partner. Je wilt geven(gevoel), dan komt je innerlijke stemt, het loopt vaak niet goed af, stel nou dat hij mij niet echt leuk vind, of hij vind iemand ander leuker, ik zeg vreemde dingen. Je relatie verteld dat hij meer wil knuffelen en vrijen, jij wil dit niet en durft niet te zeggen waarom, je trekt je terug en wordt boos op je partner en zegt dat hij te close is. Je geeft je partner de schuld van de problemen, het is het probleem wat bij jou ligt en jij bent bang om open en eerlijk over je gevoelens te praten (je bent bang dat je partner dan echt weggaat, dus je bent bang of hebt angst). Hierdoor verbreek jij de relatie en denkt anders zou je partner het wel doen.e

Ken jij jou overlevingsstrategie?

Vanuit angst, jezelf dingen wijsmaken die niet gebaseerd zijn op de werkelijkheid. Dit doe je vanuit een reden: zelfbescherming althans dat denk je =Zelfsabotage. Het zijn patronen die in vaak in het verleden zijn ontstaan. Baby, kind jeugd of een nare gebeurtenis op een latere leeftijd. Voorbeelden verlating van een ouder, ouders die weinig geld hadden, pesten, een baas die je niet goed heeft behandeld, mishandeling door een partner. enz. De patronen hebben je beschermd toen het nodig was, nu zorgen de patronen ervoor dat ze je belemmeren, hierdoor kom je niet verder in het leven of sta je stil. Je kunt het vertellen als overlevingsstrategie. Ben jij echt bewust van je gedachtes, er zijn cliënten die denken dat zij zo zijn. Dat heb ik heel lang gedacht en soms heb ik de gedachtes of belemmerende stemmetje dat ik denk het hoort bij mij.

Reële, irreële angsten die ik heb ken jij jou angsten?

Wat is het verschil tussen reële en irreële angsten dit is belangrijk voor het begrijpen ervan. Reële angsten zijn gebaseerd op de werkelijkheid; het moment dat je bedreigd werd, of bijna mishandeld of bijna aangerand. Het is dan nodig om in ‘actie’ te komen, je gaat dan in de overlevingsstand (dit gebeurt automatisch). Bij zelfsabotage staat de overleving continu aan, dus wanneer er geen sprake is van een een reële angst dit is een enorm belangrijk punt. Wanneer je piekert, gaat malen uit angst met gevolg dat jij je er ook daadwerkelijk naar gaat gedragen, dus wat je dacht werkelijkheid wordt (kracht van het universum, je trekt het aan) dit is een Irreële angsten. Een voorbeeld je bent bang om weer te gaan drinken, doordat jij je zo bang maakt ga jij dit doen. Hoe bewust ben jij van je gedachtes, je stemmetje. Is het een bewust proces waar jij je alleen onbewust van bent of is het een proces waar jij je wel degelijk bewust van bent?

Weet jij wat jij onbewust doet?

Onbewust dingen doen, bijvoorbeeld auto rijden, je jas op de kapstok hangen. Bepaalde manier van schrijven, of communiceren met je baas, je moeder je vriendin, vriend. Zonder jezelf af te vragen waarom je doet zoals je doet. Je bent namelijk altijd zo geweest. Ben je happy met jezelf? Prima, niets aan de hand. Alleen, wat nou als jij regelmatig een gevoel van leegte ervaart waarbij je zelfs ook nog eens denkt dat je zo bent. Of dat je zoveel meer in je mars hebt dan wat je nu in je leven doet (werk bijv.), maar dat je dat niet eens weet van jezelf of anders roept; ik heb een goede baan, goed salaris en mooi huis, een relatie, kinderen(zekerheid, diep onderliggend dus angst). Je kan mag weer van je baas studeren, maar dat sla je af, want je hebt het goed zo of anders; ach nee, zoveel verantwoordelijkheid en ik ontvang ik er qua salaris weinig voor terug. Natuurlijk is het mogelijk om een eventuele opleiding af te wijzen, de vraag is vooral; wat beweegt jou om het af te wijzen? Is het angst of is het gewoonweg ‘ik vind het prima zo’, waar verder dus geen angst onder ligt. Dus wijs jij het af, omdat je saboterende gedachten hebt (het lukt mij toch niet=angst) of gezonde gedachten?

Doe jij aan copin?

Doordat jouw patronen van overleving zijn ‘ingebakken’ in jouw persoonlijkheid dat jouw brein automatisch ‘nee’ roept en dat dus op momenten of in situaties die eventueel zouden leiden neigen naar…Dit heeft te maken met de type coping die jij hanteert.
Coping is niets anders dan hoe jij omgaat in situaties van stress/uitdagingen. Bij een probleem vermijdt je het of los jij het actief op? De kans, in geval van saboterende gedachten, is groot dat jij een vermijdende coping hebt, dus als er bijvoorbeeld problemen zijn, doen alsof het niet bestaat. Je hebt ontzettende rotzooi en loopt er met een boog omheen. De type coping is enerzijds afhankelijk van je genen en anderzijds van de omgevingsfactoren. Als jij bent opgegroeid in een omgeving waarbij het de ‘normaalste’ zaak van de wereld was om moeilijke situaties te vermijden; dan weet jij ook niet beter. ( dit is dan angst) kan ik het wel aan, kan ik het wel oplossen, wat als het niet lukt etc. De vraag is of jij je bewust bent van deze gedachtes of is dat ook een gewoonte geworden? Weet jij je dat je altijd een keuze hebt? Hoe bewust ben jij je van het feit dat jij een keuze hebt? Ga je links, rechts, rechtdoor of blijf je staan? Hoe vaker jij het gaat oplossen en niet meer gaat vermijden gaat het makkelijker.

Ik erken het van mij dat ik onbewust in de eigen saboterende denkpatronen was blijven staan. De optie links, rechts of zelfs een stap vooruit dan wel achteruit komt niet eens in hen op en dat komt doordat de zelfsabotage (ik kan/wil het niet = angst) dermate diepgeworteld is dat zij het zien als; zo ben ik. De zelfsabotage zit in de gedachten en bij onbewuste gedachten is het een ‘standaard’ geworden, automatisch proces. Dit zijn niet de types die een burn-out ontwikkelen (uitzonderingen daargelaten), maar eerder een bore-out uit verveling uit onvervulde (emotionele) behoeftes, maar ook dat hebben zij vaak niet door. Ze denken dat zij zo zijn. Passief-agressief gedrag kan eveneens voorkomen; ja zeggen, maar nee doen of anders manipuleren (onbewust) om niet te hoeven kijken naar de werkelijkheid (= de overleving).
Wanneer je goed kunt manipulatie dit maakt eveneens dan deel uit van de persoonlijkheid er wordt gedacht, dat dat zo is, normaal is.
De rol van slachtofferschap, waarom overkomt mij dit telkens weer, het ligt altijd aan een ander niet aan mij.
Dit zijn patronen die ergens en vaak uit het verleden vandaan komen.
Een opvoeding waarbij manipulatie en slachtofferschap bij de communicatie hoorde. De overheersende angst, die blokkeerde, maar denkende dat dit ‘normaal’ is. Zelfreflectie bij na of geen (uitgeschakeld door de overleving), want stel nou dat de beerput opengaat? Nee, dat kan ik (overleving) niet toestaan, dan weet ik niet wat er gebeurt.

Wat is bewust zij?

Hier ben je wel bewust van jouw saboterende gedachten en gedachten die jou juist tegenhouden om te ondernemen, groeien en ontwikkelen, het lukt het je niet om te veranderen. Hier sta je stil. Je weet precies waarom die saboterende gedachtes, ze komen voort uit angste. Je weet waar ze vandaan komen. Hoe bewust jij je hier van bent, je blijft stilstaan en komt, door de angst, niet vooruit, je wilt dit zo graag. Dit is pijnlijker dan het onbewuste, want je weet het, je laat je blokeren door angst. Bij het onbewuste, weet je het niet, dus weet je ook niet wat je mist, maar bij het bewuste weet je wel degelijk wat je mist. Het is al een hele grote en belangrijke stap dat jij je er bewust van bent en de volgende stap is; recht op je angsten afgaan. Je angsten confronteren, overwinnen. Je zult merken hoe vaker je het doet hoe minder angst je voelt en het makkelijker gaat. De confrontatie aangaan zorgt voor toename van het zelfvertrouwen de eigenwaarde. Hoe sterker deze worden, hoe meer je, jouw angsten durft te confronteren. Let wel op bewuste individuen hebben een grote kans op ontwikkeling van een burn-out.

Dominerende factor?

Bij bewust en onbewust domineert controle en grip dominee. Hoe dan ook wil jij controle op juist die aspecten waar jij eventueel de grip over zou kunnen verliezen en geconfronteerd kan worden met jouw eigen gevoel van leegte (angst). Het nare, ellendige gevoel, het gevoel dat het bodemloos is, gevoel dat je geen grond voelt onder je voeten. Last hebben van out of controll gaan komt voor wanneer je de controle verliest of last hebt van woedeaanvallen, irritaties en/of frustraties? Met out of controll wordt bedoeld dat je even niet aanspreekbaar bent, totdat jij jezelf hebt weten te ‘herstellen’. Precies op het moment dat jij de grip kwijt bent en daarmee dus de controle verlies jij het contact volledig met jezelf en eigenlijk kom je juist in contact met jezelf, maar dan met het gevoel van leegte, je angsten. Dat is dus precies waar je behoort te zijn om er weer aan uit te komen. Voel je leegte, voel je angst, neem daar de tijd voor. Ga geen conclusies trekken, niet rationaliseren, niet oordelen, gewoonweg voelen en niets doen. Wanneer je dat vaak genoeg doet en dus eigenlijk jezelf, je echte IK, toestemming geeft om naar boven te komen dan ga je merken dat je zelfvertrouwen en daarmee je eigenwaarde toeneemt.

Deel dit blogartikel:

Heb je vragen?