‘We weten te weinig van de gevolgen van alcohol’

7 januari 2020

Nederlanders hebben gemiddeld weinig kennis over de gezondheidsrisico’s van alcohol. Dat kan worden geconcludeerd uit een peiling van PanelWizard in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Trimbos-instituut. De respondenten scoorden gemiddeld een rapportcijfer van 5,1. Minder dan 9 procent van de deelnemers noemt spontaan dat alcohol het risico op kanker vergroot. Slechts 5 procent van de respondenten weet dat alcoholgebruik de kans op borstkanker verhoogt. Jaarlijks zijn er meer dan 1000 gevallen van borstkanker waarbij alcohol de vermoedelijke oorzaak is.

Vanaf vandaag kunnen Nederlanders zelf testen wat ze weten over gezondheid en alcohol via www.alcoholexamen.nl. Het vergroten van kennis en bewustzijn over de gezondheidsrisico’s van alcohol is een actie uit het Nationaal Preventieakkoord dat staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) in 2018 heeft gesloten met meer dan 70 maatschappelijke organisaties.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alcohol/nieuws/2019/12/20/nederland-zakt-voor-alcoholexamen & https://eenvandaag.avrotros.nl/item/we-weten-te-weinig-van-de-gevolgen-van-alcohol/

Deel dit blogartikel:

Heb je vragen?