Onderzoeksinstituten ter wereld zijn het er inmiddels met elkaar eens.
Verslaving is in veel gevallen een erfelijke en ongeneeslijke hersenziekte, die zoals een chronische ziekte steeds heftiger wordt. Hierdoor ontstaat er een grotere en dringende behoefte aan het middel (bijv. alcohol, medicijnen, drugs) of het gedrag veranderd hierbij denkend aan seks, gokken, gamen (betreffende ook op de telefoon Candy Crush, Instagram, Facebook). Uiteindelijk vergeet je iedereen om je heen en ben je alleen bezig om je behoeften te bevredigen.
Waardoor wordt de behoefte steeds groter, dopamine ( een neurotransmitter) is hier verantwoordelijk voor. Het belonend gevoel geeft dopamine, de afgifte van dopamine in het brein smaakt naar meer, dit komt door de verslavende middelen die verhogen de afgifte van dopamine. De zenuwcellen in het beloningssysteem veranderen in de loop van de tijd door de verslavende stoffen, je brein wordt verslaafd door dat het dopaminesysteem veranderd.
Waarom heb ik geen stopknop en mijn vrienden en kennissen wel?
Ik noem het een stop knop of een rem die stuk is. Ja je kent het wel, je gaat naar een feest of gewoon thuis en je drinkt er een en nog een en het is o zo gezellig. Jij gaat door en de andere zegt na 5 biertjes of 2 wijntjes of andere alcoholische drankjes, ik stop nu want anders heb ik morgen een kater. Ik kon echt niet stoppen, dus een kater of ik was dronken en wist het de volgende dag echt niet meer.
In dit wetenschappelijk onderzoek leggen ze uit waarom ik geen stopknop heb en verslaafd en ben geraakt.
Onderzoekers in het van het Salk Californië instituut ontdekte dat een test op muizen er een verschil is in drinkgedrag. Door het verschil in reacties van neuronen kan al vanaf de eerste slok voorspelt worden of iemand vatbaar is voor verslaving.
“De wetenschappers hebben voor het eerst een hersencircuit gevonden dat nauwkeurig kan voorspellen welke muizen dwangmatig alcoholgebruik zal ontwikkelen”, aldus Kay Tye, een van de betrokken professoren. De onderzoekers wilden eigenlijk weten wat er in de hersenen gebeurt op het moment dat overmatig drinken overgaat in een verslaving. Tijdens het onderzoek kwamen ze achter een andere ontdekking. Via bepaalde hersenactiviteit is al vanaf de eerste slok alcohol te voorspellen of iemand vatbaar is voor verslaving.
De resultaten van de wetenschappers
De wetenschappers hielden de hersenneuronen in de gaten terwijl de muizen alcohol dronken. Hierbij keken ze hoe de hersenen reageerden op negatieve consequenties van het drinken, zoals een bittere nasmaak of een vervelend gevoel. De muizen konden in drie groepen worden ingedeeld: matige drinkers, gemiddelde drinkers en dwangmatige drinkers. In tegenstelling tot de eerst twee groepen waren de dwangmatige drinkers ongevoelig voor negatieve gevolgen. De neuronen in de hersenen bleven volledig stil, terwijl bij de ‘gemiddelde drinkers’ de neuronen heel heftig op alcohol reageerden.
De wetenschappers weten nog niet of de ontdekking specifiek is voor alcohol of dat het betrokken is bij meerdere dwangmatige gedragingen, gerelateerd aan andere middelen. Dus daarom zou het kunnen dat jouw en mijn stopknop stuk is.
Verslaving een ongeneeslijke ziekte: no way.
Je kunt zeker herstellen van de verslaving, je bent niet ten dode opgeschreven. Iedere verslaving is behandelbaar. Belangrijk is dat de verslaafde volledig stopt ( ja echt niet hoor ik al, nooit meer) met welke drug, verdoving ooit. Een verslavende moet oppassen tijdens de momenten dat hij niet vervalt in een andere verslaving, dit is echt een gevaar.
Hoe stop je nu in hemelsnaam je verslaving?
- Zelf: Wat jij graag wilt lezen is dat je het zelf wel kunt, ja pure wilskracht en tips op deze site. Zekers het kan, maar hoe vaak ben jij al teruggevallen?
- Coach, counseling, ervaringsdeskundige verslavingscoach
- AA, NA
- Verslavingskliniek
- Psycholoog
- Gedragstherapie in combinatie met een zucht verlagend middel
Hoe heb ik mijn verslaving gestopt?
Zelf
Ik zou zeggen doen, super op wilskracht met de juiste zelfhulp boeken. Wat ik mij dan afvraag hoe vaak ben je al teruggevallen? Ik ben 15 keer terug gevallen in 20 jaar tijd, na iedere terugval dronk ik veel meer dan er voor. Herkenbaar? Vraag het aan andere verslaafden die nog onder ons zijn. Er zijn er velen overleden aan overmatig gebruik naar terugval.
Coach, counseling, ervaringsdeskundige in de verslavingszorg
Het is een persoonlijke begeleiding op gelijkwaardige één op één relatie, het is dus van belang dat je een goed gevoel hebt bij de coach. Een goede coach is kritisch, samen zoekend naar terugkerende patronen, het leren van doelen stellen, inzicht en gedrag inhoudelijk maken. Door inzichtelijke vorm is er snel een positieve verandering zichtbaar en merkbaar. Wat hierin snel betekent kan voor een andere traag zijn. Soms is het een jaar en soms zijn er maar 2 of 3 gesprekken nodig.
Wat is de meerwaarde van een ervaringsdeskundige coach, deze is nog gelijkwaardiger en begrijpt de problemen beter, hierdoor ben je nog meer op je gemak en schaam je niet of nauwelijks voor de problemen die de verslaving met zich meebrengt en heeft gebracht.
Wanneer een coach, counseling en of ervaringsdeskundige merkt dat er een andere diagnose ten grondslag ligt wordt dit besproken en neem jij contact met de huisarts op. Met andere diagnose bedoel ik , borderline, andere psychische problemen. Coaching en een psycholoog kan zeker samen gaan, mits correct onderling overleg. Een standaard coach werkt aan onderliggende problemen en stelt een kort behandelplan op. Een Ervaringsdeskundige coach, counseling in de verslavingszorg, zorgt er samen voor dat er een plan van aanpak wordt gemaakt. Dit houd in de diepte ingaan waarom ben je verslaafd, een ritme creëren bijvoorbeeld sporten, werk en hobby`s. Families, vrienden, collega’s erbij betrekken, me in gesprek gaan.
AA ( anonieme alcoholisten), NA (anonieme verslaafden)
Het enige vereiste voor het AA-lidmaatschap is het verlangen op te houden met drinken. Er zijn geen geldelijke verplichtingen verbonden aan het lidmaatschap; wij voorzien in onze behoeften door eigen bijdragen van de leden in ( Het voordeel is dat het misschien een euro is, heb je dit niet dan houden ze hier rekening mee. We zijn een gemeenschap van anonieme leden die alleen bekendstaan met onze voornaam. Zo kunnen verslaafden een bijeenkomst bijwonen zonder bang te hoeven zijn voor nadelige gevolgen in de sociale omgeving. Dit kan een belangrijke rol spelen als iemand overweegt om voor het eerst naar een AA-bijeenkomst te gaan. Anonimiteit draagt tevens bij aan een sfeer van gelijkwaardigheid tijdens een bijeenkomst.
Hier probeer ik wekelijks heen te gaan, wat ik plezierig vindt door de tips die ik krijg en geef. Voordeel: De groep waar ik heen ga is niet te groot, uit alle lagen van de bevolking, niet te traditioneel ( ze volgen een stuk de 12 stappen maar op een vrije manier) Nadeel op deze plek is het een keer in de week, er zijn andere plaatsen waar het vaker is, maar deze zijn te ver weg. Wat ik jammer vind is dat er niet altijd iemand buiten staat, dus als je twijfelt of niet durft en je bent er al en toch niet gaat niet gaat. Wanneer je er niet heen durft te gaan en wel graag wilt, kan ik er voor zorgen dat er iemand buiten staat of dat ik met je mee ga.
NA (Anonieme Verslaafden Nederland https://www.na-holland.nl/
NA is een niet-commerciële gemeenschap van mannen en vrouwen voor wie drugs een ernstig probleem waren geworden. Herstel bij NA richt zich nu op verslaving en verslavingsgedrag en niet zozeer op het gebruik van een bepaalde drug. Het lidmaatschap beperkt zich niet tot gebruikers van een specifieke drug. Iedereen die een probleem denkt te hebben met een legale of illegale drug, inclusief alcohol, is welkom bij NA.
We zijn een gemeenschap van anonieme leden die alleen bekendstaan met onze voornaam. Zo kunnen verslaafden een bijeenkomst bijwonen zonder bang te hoeven zijn voor nadelige gevolgen in de sociale omgeving. Dit kan een belangrijke rol spelen als iemand overweegt om voor het eerst naar een NA-bijeenkomst te gaan. Anonimiteit draagt tevens bij aan een sfeer van gelijkwaardigheid tijdens een bijeenkomst
Het lidmaatschap van NA is kosteloos. De meeste leden geven op vrijwillige basis regelmatig kleine bedragen voor de kosten van groepsbijeenkomsten. Mocht je het even niet hebben dan begrijpen anderen dit volledig.
Het gaat om een voortdurend, individueel proces. De leden nemen zelf de beslissing om deel te nemen en zij werken in eigen tempo aan hun herstel.
Voordeel: hier is dat je buiten opgevangen wordt, zodat het makkelijker is om naar binnen te gaan en je draait je niet ze snel om. Ja wanneer iets niet verplicht is, is het makkelijk als verslaafden een smoes te vinden om niet te gaan. Er is altijd een reden om niet te stoppen.
Nadeel: waar ik ben geweest was de groep erg groot en de 12 stappen werden veel besproken, hierdoor kwamen er minder aanbod. Hierdoor kreeg ik minder tips binnen en kon ik ook geen tips aandragen voor anderen.
Van beide bijna gratis instanties is het belangrijk om dit te doen, hoe vaak? In het begin gaan sommige iedere dag, andere wekelijks, maandelijks. Dat is voor wat je zelf wilt. Voor verslaafden die net gestopt zijn, raad ik je aan om wekelijks een vaste dag te gaan. Waarom? Hoor ik je al zeggen, dit is voor structuur in je leven te krijgen
Verslavingskliniek
De behandeling in een kliniek is noodzakelijk, wanneer het thuis zo onveilig is geworden, je hebt je verwaarloosd, je gezin verwaarloosd, je hebt misschien je familie bedreigd, bestolen. De omgeving houd de verslaving in stand, ja maar hoe dan. Vrienden blijven gebruiken en sporen je aan tot gebruik. Familieleden blijven gebruiken of je voorzien van geld.
In een kliniek pakken ze niet alleen de verslaving aan, Je werkt intensief samen met de allerbeste behandelaren. Er is een multidisciplinair behandelteam, kunnen in zitten een psycholoog, verpleegkundige, ervaringsdeskundige coach, voedingscoach, sportcoach, gedragswetenschapper.
Er wordt een behandelprogramma opgesteld:
Het behandelprogramma loopt van maandag tot en met zondag en neemt vrijwel de hele dag in beslag. Het bestaat uit een intensief groepsprogramma en individuele gesprekken met je persoonlijke behandelaar. In overleg organiseren wij ook gesprekken met familieleden en naasten. Wanneer je uit een kliniek komt, bieden de klinieken hulpprogramma’s aan. Soms voor weken en maanden.
Voordeel is, je bent uit je omgeving, 24/7 invulling, de juiste hulpverleners.
Nadeel: snelle behandeling, hierdoor eerder terug val. Terugvallen in oude patronen, een geen hulp meer krijgen of willen. Oude omgeving opzoeken en niet weten hier mee om te gaan. Niet weten hoe om te gaan met craving of zucht.
Psycholoog
Het is een behandeltraject waar je een tot meerdere keren in de week komt,, hier ga je praten en vult vragenlijsten in. Hij kan ook zichtbaar maken of er andere psychische problemen zijn door middel van vragenlijsten en natuurlijk gesprekken voeren. De psycholoog mag medicatie uitschrijven om het afkicken te vergemakkelijken.
Mijn mening is dat de psycholoog anders de diepte inging dan een coach, ik voelde mij meer op mijn gemak bij de coach dan bij de psycholoog. Soms heb je geen keuze, maar wanneer je echt geen klik hebt mag je nee zeggen. Hierbij bedoel ik niet, hij stelt zo`n kritische vragen dat ik liever wegren. Want wegrennen, daar zijn verslaafden goed in.
Mijn laatste keuze is gemaakt door mijzelf en mij werkgever. In 2017 ben ik getopt met drinken en hierna ben ik gescheiden. Door de zwaarte van de problemen leed mijn werk eronder. Hierdoor
Wat bij mij het beste werkt en werkte is, een persoonlijke coach en de AA. Ja ik heb het misschien wel 10 keer alleen geprobeerd en dat ging dan weken tot maanden goed. Daarna viel ik terug in drinken en nog meer drinken. Hiermee wil ik zeggen probeer het met iemand die je begrijpt, je hoeft het niet alleen te doen. Verslaafden willen het graag zelf oplossen door vaak hun schuldgevoel, zichzelf waardeloos of stom en dom vinden. Dit wordt vaak ook door de omgeving verteld.
Persoonlijke coach, neemt de tijd en luistert, stelt de juiste vragen en gaat de diepte in waarom ik verslaafd ben geworden en waarom ik niet kon stoppen.
Bij de AA (Anonieme Alcoholisten) waar ik naartoe ga , kan ik mijn persoonlijk verhaal kwijt krijg ik tips en geef ik tips. Je bent met gelijkgestemde uit diverse milieus, deze groep is klein en veilig. Ik ben bij de NA ( Anonieme Verslaafden), deze groep vond ik te groot en niet iedereen kon hierdoor aan het woord komen er werd veel over de twaalf stappen vertelt.
Het is zeker belangrijk dat je kiest wat bij je past en dit blijft doen, waarom om terugval te voorkomen. Bij iedereen is het anders, er zijn er die eerst naar een kliniek gaan en dan een persoonlijke coach krijgen of kiezen. Wat ik wel zeker weet is dat je er echt voor open moet gaan staan, ook wanneer je gedwongen wordt door familie of vrienden.
Als eerst moet je er echt zelf voor open staan, maar onder dwang is soms nodig, dit omdat je zelf niet meer ziet hoe erg je verslaafd bent. Je verzorgt je steeds minder, je hebt geen tijd voor je kinderen je partner en je werk.
Betrek jij je familie bij je behandelplan.
Ja ik ga zeker familie, vrienden, collega’s mee nemen in het behandelplan. Waarom hoor ik je al zeggen. Dit zal ik zeker met overleg doen, maar zeker zal ik je bewust maken dat het goed is om familie, vrienden en of collega`s mee te nemen in het behandelplan.
De naasten hebben ook hulp nodig, ze leren hoe ze om gaan met de verslaving/ ziekte van de dierbare. Familie, vrienden (dierbare) krijgen handvaten aangereikt hoe ze op de juiste manier steun kunnen bieden, meer begrip krijgen over de verslaving en hierdoor herstel succesvoller is en kans op terugval reëel minder is. Het komt vaak voor dat onbewust en bewust de vrienden, familieleden de verslaving in stand houden.
Voorbeeld jij bent gestopt en wil echt niet meer drinken, je partner zit op de bank en drinkt alcohol naast je op de bank, jij hebt moeite en vraagt wil je even een tijdje niet gebruiken? Hij/ zij blijft gebruiken, of je vrienden zeggen eentje mag toch wel? Je hebt een enorme zucht/ craving, wanneer je dit deelt met familie, vrienden die het begrijpen kom je de dag makkelijker door.
Hoe ik gestopt ben
Zoals je gelezen hebt ben ik in de 20 jaar 15 keer terug gevallen. In 2017 was ik er zo klaar mee met drinken, maar wegens omstandigheden kon ik niet de hulp krijgen die ik wilde. Ik ben toen zelf gestopt en ben voor het eerst na de AA gegaan. Dat voelde als thuiskomen, de gesprekken waren zwaar, confronterend en eerlijk. Ik was voor het eerst eerlijk en open over mijn verslaving, ik merkte dat een keer in de week als het ging. Wegens omstandigheden kon ik jammer genoeg niet iedere week gaan.
Ik merkte wel dat dit eigenlijk niet genoeg was, maar de ‘nurse practitioner’ bij de huisarts vond ik te soft. Ik ben kort daarop gescheiden, mede door de omstandigheden heb ik via de werkgever een coachingstraject aangeboden gekregen. Hier heb ik inzichten gekregen in grenzen stellen en verslavingen. Daarna ben ik op eigen inzicht veel gaan lezen en uit eigen beweging cursussen gaan volgen, omdat het mijn roeping is om jou als verslaafde te doen inzien dat een verslaving in stand houden geen oplossing is om je gevoel te blokkeren.