Een familieopstelling, ook wel bekend als systemische opstellingen, is een vorm van psychotherapie die tot doel heeft de onbewuste dynamiek binnen families of sociale systemen zichtbaar te maken en te begrijpen. Deze techniek werd oorspronkelijk ontwikkeld door de Duitse therapeut Bert Hellinger en wordt vaak gebruikt in therapeutische en coachingscontexten. Het idee achter familieopstellingen is dat onopgeloste problemen, conflicten en patronen binnen families generatie op generatie kunnen worden doorgegeven en invloed kunnen hebben op het gedrag en de relaties van individuele familieleden.
De therapeut of begeleider leidt de sessie en observeert de interacties tussen de representanten. Tijdens de sessie kunnen emoties en gevoelens naar boven komen, en de representanten kunnen onbewust de gevoelens en relaties weerspiegelen die zich voordoen in het echte familiesysteem. Dit biedt inzicht in verborgen of onopgeloste kwesties binnen de familie.
De sessies worden vaker een op een gedaan, dit voor veiligheid. Vaak heb je in het verleden te maken gehad met hulpverleners en ben je bang niet gehoord of gezien te worden. Dus in het begin zal het een op een sessies zijn met klei figuren of vloerankers
Het doel van familieopstellingen is om de onbewuste dynamiek bloot te leggen en te begrijpen, zodat de persoon die de opstelling heeft aangevraagd (de cliënt) stappen kan ondernemen om eventuele negatieve patronen te doorbreken, emotionele heling te bevorderen en gezondere relaties binnen het familiesysteem tot stand te brengen.
Het is belangrijk op te merken dat familieopstellingen een controversiële therapiebenadering zijn en niet door alle professionals in de geestelijke gezondheidszorg worden erkend of aanbevolen. Sommigen vinden baat bij deze aanpak, terwijl anderen er sceptisch tegenover staan. Als je geïnteresseerd bent in het proberen van familieopstellingen, is het raadzaam om met een getrainde en bekwame therapeut of begeleider samen te werken om de sessies te begeleiden.
Hier zijn 9 redenen waarom familieopstellingen behulpzaam kunnen zijn bij het doorbreken van oude patronen en het aanpakken van problemen:
- Onbewuste patronen blootleggen: Familieopstellingen kunnen onbewuste familiepatronen en dynamieken zichtbaar maken. Deze patronen kunnen teruggaan naar vorige generaties. Ze kunnen invloed hebben op je huidige gedrag en keuzes.
- Inzicht in familiedynamiek: Het helpt bij het begrijpen van de complexe dynamiek binnen families. Er wordt gekeken naar deze dynamiek en welke invloed dit heeft op individuele leden.
- Erkenning en acceptatie: Familieopstellingen bieden de mogelijkheid om de realiteit van familiegeheimen, conflicten en onopgeloste problemen onder ogen te zien. Door de zichtbaarheid zonder oordeel kan wat er is leiden tot acceptatie en heling.
- Verhelderende communicatie: Het kan helpen bij het verbeteren van communicatie en relaties binnen de familie door het aanpakken van onuitgesproken zaken en het vergemakkelijken van open gesprekken.
- Identificeren van emotionele blokkades: Familieopstellingen kunnen emotionele blokkades onthullen en helpen bij het loslaten van opgekropte emoties Dit kan kan leiden tot emotionele verlichting.
- Loskoppelen van negatieve invloeden: Het helpt bij het loskoppelen van negatieve invloeden uit het verleden.. Hierdoor leer je je eigen verantwoordelijkheid te nemen voor persoonlijke groei.
- Helende transformatie: Het stelt individuen in staat om te werken aan hun eigen innerlijke heling en persoonlijke groei. Door deze groei en inzichten doorbreek je oude patronen.
- Systemische balans: Het nastreven van balans en harmonie binnen het familie- of sociale systeem kan leiden tot een gevoel van welzijn en verlichting van stress.
- Respect voor erfgoed: Familieopstellingen kunnen helpen bij het respecteren en begrijpen van familie-erfgoed, tradities en culturele invloeden, wat kan leiden tot een dieper begrip van jezelf en je afkomst.
Het is belangrijk op te merken dat familieopstellingen, hoewel ze voor sommigen zeer nuttig kunnen zijn, niet de enige benadering zijn om met deze kwesties om te gaan. Professionele begeleiding, zoals van een getrainde therapeut of psycholoog, kan belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat de sessies effectief en emotioneel veilig zijn. Ook moet worden begrepen dat familieopstellingen controversieel kunnen zijn in sommige kringen en niet wetenschappelijk zijn bewezen. Het is raadzaam om goed geïnformeerd te zijn en professionele begeleiding te overwegen bij het beslissen of familieopstellingen een geschikte aanpak zijn voor persoonlijke groei en probleemoplossing.
Wil jij weten of een familie opstelling bij je past, bel gerust.