Intuïtief schilderen helpt bij het herstellen van een verslaving

25 oktober 2023

Een intuïtieve schildersworkshop kan tal van positieve effecten hebben, zowel voor persoonlijke groei als voor herstel van verslaving of ongezonde relaties.

Het doel van intuïtief schilderen is om jezelf creatief uit te drukken, je innerlijke wereld te verkennen en emotionele expressie te bevorderen. Het gaat erom te schilderen wat er in je opkomt, zonder oordelen en zonder je zorgen te maken over hoe “goed” of “slecht” het schilderij eruitziet. Deze benadering kan therapeutisch en bevrijdend zijn, omdat het je in staat stelt om jezelf uit te drukken op een manier die losstaat van prestatiedruk of verwachtingen van anderen. Het kan helpen bij stressvermindering en het vergroten van zelfbewustzijn. Dus, of je nu een doorgewinterde kunstenaar bent of nog nooit eerder hebt geschilderd, intuïtief schilderen is gewoon waardevol.

9 Positieve effecten van mijn intuïtieve workshop:

 1. Zelfexpressie: Het stelt deelnemers in staat om hun gedachten, gevoelens en verlangens uit te drukken op een niet-verbale manier, wat helend kan zijn.
 2. Stressvermindering: Creatieve activiteiten, zoals schilderen, kunnen stress verminderen en een gevoel van ontspanning bevorderen.
 3. Emotionele verwerking: Het kan helpen bij het verwerken van onderliggende emotionele kwesties die ten grondslag liggen aan verslaving of ongezonde relaties.
 4. Zelfbewustzijn: Creativiteit kan leiden tot dieper zelfinzicht en bewustwording van persoonlijke patronen en behoeften.
 5. Emotionele expressie: Het biedt een uitlaatklep voor het uiten van emotionele pijn en vreugde, wat een helend effect kan hebben.
 6. Afleiding en plezier: Creatieve activiteiten zijn plezierig en kunnen een welkome afleiding bieden van verslavend gedrag.
 7. Zingeving: Het kan een gevoel van zingeving en voldoening bevorderen door het creëren van kunst.
 8. Zelfvertrouwen: Succes in creatieve uitingen kan het zelfvertrouwen vergroten en het gevoel van eigenwaarde versterken.
 9. Groepsdynamiek: In een groepsworkshop kan het delen van creatieve ervaringen een gevoel van gemeenschap en steun bevorderen.

Creativiteit kan ook bijdragen aan herstel van verslaving en onggezondere relaties.

6 Redenen waarom creativiteit kan helpen bij het herstellen van verslaving, ongezonde relaties en of Burn Out

 1. Zelfexpressie en communicatie: Creativiteit biedt alternatieve manieren om gedachten en gevoelens uit te drukken, wat de communicatie verbetert en relaties kan verdiepen.
 2. Stressbeheer: Creatieve activiteiten kunnen stress verminderen, waardoor mensen minder geneigd zijn om hun toevlucht te nemen tot verslavend gedrag.
 3. Emotionele heling: Creativiteit kan helpen bij het omgaan met onverwerkte emoties en trauma’s die verslaving en disfunctionele relaties kunnen voeden.
 4. Zelfreflectie: Het moedigt zelfreflectie aan en helpt mensen bewust te worden van destructieve patronen in verslaving of relaties.
 5. Positieve afleiding: Creativiteit kan dienen als een positieve afleiding van verslaving en ongezonde relatiegewoonten.
 6. Zelfontplooiing: Het bevordert persoonlijke groei, wat kan leiden tot gezondere keuzes en relaties.

Creativiteit heeft het potentieel om een krachtig hulpmiddel te zijn in het herstelproces, omdat het jouw in staat stelt om op een positieve en constructieve manier met emoties en ervaringen om te gaan. Het fungeert als een waardevolle aanvulling op traditionele therapeutische benaderingen en herstelprogramma’s.

Ik hoor je al, dat kan ik toch niet, ik kan niet tekenen, ik heb geen idee wat enz. Je hoofd gaat met je aan de haal. Zo gingen je er al meerdere voor. Uiteindelijk zijn ze enorm opgelucht en komen vaker terug. Een op een of met een groep. Wanneer ze zelfverzekerder worden gaan ze mee doen in een groep. Hieronder onder heb ik drie punten genoemd waarom je geen kennis nodig hebt bij intuïtief schilderen.

Creativiteit, perfectionisme en kennis van schilderen zijn niet nodig bij intuïtief schilderen. Intuïtief schilderen is een benadering van kunst waarbij de nadruk ligt op zelfexpressie, spontaniteit en het verkennen van innerlijke gevoelens en gedachten.

3 punten om duidelijk te maken dat je bij intuïtief schilderen geen kennis nodig hebt.

 1. Creativiteit: Intuïtief schilderen is een vorm van creatieve zelfexpressie, maar het vereist geen vooraf bepaalde artistieke vaardigheden of talent. Het gaat erom jezelf toestemming te geven om op het doek te experimenteren, zonder je zorgen te maken over hoe ‘goed’ het eruitziet.
 2. Perfectionisme: Het vermijden van perfectionisme is juist een belangrijk aspect van intuïtief schilderen. Het gaat erom de innerlijke criticus los te laten en vrijuit te schilderen, zonder je zorgen te maken over perfectie.
 3. Kennis van schilderen: Je hebt geen diepgaande kennis van schilderen nodig. Intuïtief schilderen is meer gericht op het proces dan op het eindresultaat. Je kunt verschillende materialen en technieken gebruiken om je gevoelens uit te drukken, ongeacht je ervaring met schilderen.

Workshop met lunch maximaal 6 personen prijs is 55 euro tijden en datums komen op facebook en Instagram te staan

Een op een sessie behoort zeker tot de mogelijkheid prijs is op aanvraag, dit omdat ik kijk naar jou behoefte

Op mijn website vind je niet vaak een prijs , dit omdat de kosten van mijn diensten of producten sterk afhankelijk zijn van de specifieke behoeften van mijn cliënten.

Deel dit blogartikel:

Heb je vragen?