Hoe bouw je weer een band op met je kind tijdens je herstel van verslaving en of andere problemen.

27 oktober 2023

Hierbij een verhaal waar over dat je samen als gezin kunt herstellen, op het einde komen tips en handvaten hoe je dit kunt doen. Als volwassenen, als jong volwassenen en als partner. Herstellen kost tijd en kracht.

Er is een moeder genaamd Sandra en haar tienerzoon, Lars. Hun relatie was eens sterk en hecht geweest, maar werd op de proef gesteld nadat Sandra een moeilijke periode doormaakte. Ze had te maken gehad met een ernstige verslaving en een daaropvolgende burn-out, wat een aanzienlijke tol had geëist van zowel haar fysieke als emotionele welzijn.

Tijdens deze moeilijke periode voelde Lars zich vaak verward en verontrust door de veranderingen die hij bij zijn moeder zag. Hij voelde zich in de steek gelaten en begreep niet waarom zijn vroegere band met haar was afgebrokkeld. Sandra, aan de andere kant, voelde zich schuldig en beschaamd over de gevolgen van haar verslaving en burn-out op hun relatie.

Toen Sandra in herstel ging van haar verslaving en burn-out, besloot ze dat het tijd was om de band met haar zoon te herstellen. Ze begon met openhartige gesprekken met James. Ze legde uit wat er was gebeurd en bood haar excuses aan voor de pijn die hij had doorstaan. Ze verzekerde hem dat ze van hem hield en vastbesloten was om de relatie te herstellen.

Lars was aanvankelijk terughoudend, maar hij kon zien dat zijn moeder oprecht spijt had en hard werkte aan haar herstel. Hij besloot haar een kans te geven. Samen gingen ze in therapie, zowel afzonderlijk en als gezin, om te leren omgaan met de emoties en uitdagingen die ze hadden doorgemaakt.

Terwijl de tijd verstreek, begonnen Sandra en Lars langzaam hun band te herstellen. Ze namen deel aan activiteiten die ze vroeger samen leuk vonden, zoals wandelingen in de natuur en samen koken. Ze begonnen elkaars hobby’s en interesses beter te begrijpen en te respecteren.

Het proces was niet altijd gemakkelijk, maar Sandra en Lars leerden dat open communicatie, begrip en geduld de sleutel waren tot het herstellen van hun band. Sarah begreep dat herstel een doorlopend proces was en bleef werken aan haar gezondheid en welzijn. Lars leerde omgaan met de pijn van het verleden en kreeg het vertrouwen dat zijn moeder er voor hem was.

Het verhaal van Sandra en Lars laat zien dat herstel en het herstel van een relatie mogelijk zijn, zelfs na ernstige uitdagingen zoals verslaving en burn-out. Het vereist toewijding, eerlijkheid en de bereidheid om samen te groeien en te genezen. Als ouder en kind samen door moeilijke tijden gaan en elkaar blijven ondersteunen, kan dit de band zelfs sterker maken dan voorheen.

18 Tips om weer een band met je kind op te bouwen.

  1. Open communicatie: Moedig open, eerlijke en niet-veroordelende communicatie aan. Luister naar je kind. Soms is alleen luisteren het beste. Dus niet meteen je eigen gevoelens en ervaringen delen.
  2. Verontschuldigingen: Als je gedrag tijdens de moeilijke periode schadelijk was voor je kind, bied dan oprechte excuses aan. En bied meteen excuses aan als jij iets niet op de juiste manier doet.
  3. Wees geduldig: Begrijp dat het herstelproces tijd kost. Wees geduldig met jezelf en je kind.
  4. Interesse tonen: Toon oprechte interesse in hun leven, hobby’s en interesses. Stel vragen en moedig hen aan om te praten over wat hen bezighoudt. Geef ze de ruimte om te mogen ervaren dat jij dit oprecht wilt en vol houdt
  5. Grenzen en respect: Wees duidelijk over grenzen, maar toon tegelijkertijd respect voor hun behoefte aan onafhankelijkheid.
  6. Hulp zoeken: Overweeg professionele hulp voor zowel jezelf als je kind. Familie- of individuele therapie kan helpen bij het herstelproces. Vraag aan het kind wat deze nodig heeft. Soms zijn ze er niet aan toe.
  7. Stel gezamenlijke doelen: Werk samen aan doelen die jullie als gezin kunnen verenigen, zoals gezonder eten of regelmatig bewegen. Stel ze samen, laat je kind mee denken.
  8. Quality time: Plan regelmatig quality time samen. Dit kan zo simpel zijn als samen samen kleuren, knutselen, sporten, koken, spelletjes, een filmavond, of een wandelingen in de natuur.
  9. Zelfzorg: Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Als je gezondheid en welzijn verbeteren, heeft dit ook een positieve invloed op je relatie met je kind.
  10. Leren van het verleden: Reflecteer op wat er is gebeurd en welke lessen je hebt geleerd. Dit kan je helpen om destructieve patronen te vermijden.
  11. Aanmoedigen van onafhankelijkheid: Help hen bij het ontwikkelen van onafhankelijkheid door hen verantwoordelijkheden en keuzes te geven die passen bij hun leeftijd. Denk wel dat ze al heel erg onafhankelijk zijn geworden door alles wat er is gebeurt. Neem taken terug als volwassenen.
  12. Empathie*: Toon begrip en empathie
  13. Lachen en plezier hebben: Lachen en plezier hebben samen is een geweldige manier om banden te versterken.
  14. Blijf geduldig: Relaties hebben tijd nodig om te groeien en te ontwikkelen. Blijf geduldig en toegewijd aan het opbouwen van een sterkere band.
  15. Empathie: Toon begrip voor de emoties en behoeften van je kind. Laat hen weten dat hun gevoelens belangrijk zijn. Toon begrip voor hun uitdagingen en moeilijkheden
  16. Positieve bekrachtiging: Moedig positief gedrag aan en beloon je kind voor hun inspanningen, hoe klein ook.
  17. Wees constant: Bouw een basis van vertrouwen op door consistent te zijn in je gedrag en beloften.

*Empathie kan worden onderverdeeld in twee hoofdtypen:

  1. Affectieve empathie: Dit is wanneer je de emoties van anderen voelt en deelt in hun vreugde, verdriet, angst of andere gevoelens. Het stelt je in staat om emotioneel verbonden te zijn met anderen en je bezorgdheid te tonen.
  2. Cognitieve empathie: Dit is wanneer je begrijpt en redeneert over de gevoelens van anderen, zonder noodzakelijkerwijs dezelfde emoties te voelen. Het stelt je in staat om andermans perspectief te begrijpen en te bedenken hoe ze zich zouden kunnen voelen.

Empathie is een essentiële vaardigheid in menselijke relaties, omdat het helpt bij het opbouwen van begrip, compassie en ondersteuning. Het kan leiden tot betere communicatie en het verminderen van conflicten, omdat het anderen het gevoel geeft gehoord en begrepen te worden. Het is een kwaliteit die kan worden ontwikkeld en versterkt door bewust te oefenen en aandacht te besteden aan de gevoelens en behoeften van anderen.

Het herstellen van een band tijdens en na moeilijke tijden vergt tijd, inzet en liefde. Het kan een emotionele achtbaan zijn, maar met de juiste benadering en ondersteuning kunnen jullie samen groeien en de band sterker maken dan ooit tevoren.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke ouder-kindrelatie uniek is, en wat werkt, kan variëren afhankelijk van de persoonlijkheid en behoeften van zowel ouder als kind. Het belangrijkste is dat je actief werkt aan het opbouwen van een gezonde, liefdevolle en ondersteunende relatie.

Hulp nodig bij het opbouwen van een band met je kind, bel mij dan kunnen we samen kijken wat jullie of jij nodig hebt

Een workshop samen intuïtief schilderen of knutselen kan een leuke invulling zijn van een dag. Zodat ik je kan leren hoe je weer terug in je creativiteit komt. Dat samen teken, kleuren of kleien hierdoor kun je een band kan scheppen.

Een familie- en of een systemische opstelling kan helend zijn. Dit kan zeker zonder kinderen. Meer weten over opstellingen

Gewoon even praten dat behoort zeker tot de mogelijkheden. ik heb het zeker niet alleen gedaan.
Door samen op zoek te gaan naar de juiste hulp voor je kind en jou. Soms is een gesprek al voldoende om te kijken wat jij wel of niet doet en soms zijn er kleine aan passingen nodig. Het is al super goed dat jij in herstel bent of wilt. Dat jij iets wilt veranderen aan jezelf. Wat hier thuis werkt is open en eerlijkheid, mijn excuses aanbieden, grenzenstellen. Doordat ik mij schuldig voelde en niet geleerd had wat grenzen waren, of juist te veel grenzen heb gehad. Ging ik los, dat hebben mijn kinderen geweten. Door duidelijke grenzen te stellen en consequent te zijn groeien ze uit tot gezonde volwassenen. Zo zijn er echt nog meerdere punten. Werken aan herstel van kost tijd. Neem die tijd.

Delen is helen, dus heb je een vraag over opvoeden, workshops, familie opstellingen en of herstellen van een verslaving of ongezonde relaties bel of app mij op nr 0640081505

Deel dit blogartikel:

Heb je vragen?