Een gezonde relatie is er een waarin beide partners zich gelukkig, gerespecteerd en ondersteund voelen. In een gezonde relatie heerst wederzijds begrip, vertrouwen en communicatie. Aan de andere kant is een ongezonde relatie er een waarin een van beide partners giftig, onveilig of niet gerespecteerd voelt. Dit kan zich uiten in verschillende vormen van misbruik, zoals praktisch, fysiek, seksueel of financieel misbruik.
Een relatie hoeft geen liefdesrelatie te zijn. Je kunt deze regels toe passen op ouder / kind relatie. Of bij werk relaties. Het gaat ook over je relatie met jezelf.
12 Belangrijke kenmerken van een ongezonde relatie
- Je hebt gevoelens van niet zonder de ander te kunnen, vastzitten als een teek. Denken dat je de ander nodig hebt.
- De inspanningen die jij geeft in een relatie zijn meer dan de ander, of jij geeft geen of weinig inspanning in de relatie.
- Jij durft je emoties niet uit te spreken, bijvoorbeeld boosheid, verdriet, en dan krijg je een woede uitbarsting of vertoon je destructief gedrag. Je negeert de ander of de ander negeert jou.
- Je manipuleert je partner, door je zin door te drijven.
- Je doet waar je zin in hebt, zonder na te vragen of je partner dit ok vind.
- Je geeft iets aan je partner, een stukje aandacht of geeft een cadeau, dit is om te manipuleren. Dat je partner doet wat je vraagt of dat de partner bij je blijft omdat je weer beter je best doet.
- Je verliest jezelf in de ander, je eigen hobby`s, vrienden of omgeving worden minder belangrijk. Het draait om je partner.
- Je voelt jezelf gebroken wanneer je partner geen complimenten geeft, of wanneer je partner naar andere kijkt. Je bent jaloers terwijl er geen reden voor is.
- Wanneer de ander niet lekker in zijn vel zit, zorgen we voor de ander en vergeten onszelf.
- Je denkt niet gelukkig te kunnen zijn zonder partner.
- Wanneer je samen bent met je partner voel jij je geïsoleerd en niet vrij.
- Je bent obsessief bezig met wat je partner doet en met de relatie. Je gaat door met ruzies en onenigheid. je blijft de bal continu terugkaatsen.
12 Belangrijke kenmerken van een gezonde relatie
- Je voelt je op je gemak waar dan ook zonder partner. je bent in verbinding met jezelf en met anderen.
- De inspanning die jij geeft krijg je terug in de relatie. Je hebt geen verwachtingen het gaat van zelf als een golfbeweging
- Wanneer jij je boos, verdrietig of angstig voelt, mag deze emotie er zijn. Jij bespreekt je gevoelens met je partner op een liefdevolle eerlijke manier en op een zachte rustige kalme toon.
- Je gaat na hoe jou reacties waren. Was het onterecht dan maakt je het meteen goed, dus je maakt excuses over je gedrag en legt uit waarom. je houd het bij jezelf en legt de fout niet bij de andere
- Je weet dat jij iets wilt, je gaat in overleg met je partner en besluit om het niet te doen.
- Je geeft je partner cadeautjes gewoon omdat het mag. Dit kan ook tijd of meehelpen in het huishouden zijn.
- Je blijft goed voor jezelf zorgen, ondanks dat het soms minder gaat met de ander. Je bent gefocust op jezelf.
- Je bent gelijkwaardig aan de relatie, en je blijft je sport, je hobby’s, je vriendschappen behouden.
- Je geeft je partner niet de schuld, je kijkt naar je eigen aandeel wanneer er iets gebeurt.
- Je voelt je de meeste tijd gelukkig en laat dit zien aan je partner.
- Je ervaart intimiteit met je partner. Intimiteit is verbonden voelen met de ander.
- Wanneer er een discussie op komst is en deze kan destructief worden, dan vraag je een pauze. Hierdoor kun je kijken waarom ging het mis en kun je het loslaten.
Nu jij gelezen hebt hoe een ongezonde en een gezonde relatie eruit ziet, kun jij je afvragen hoe kan ik mij hierin veranderen.
Hieronder geef ik wat 12 tips die kunnen helpen tot een gezondere relatie met jezelf. Mocht je er na de 12 tips niet zelf uit komen, of je hebt het al zo vaak geprobeerd. Een familie opstelling een handige tool om het proces dieper aan te pakken. Via 06-40081505 kun je een afspraak in plannen. Ik ben zelfstandige opsteller, coach, persoonlijke begeleider.
Het ontwikkelen van een gezondere relatie met jezelf is een belangrijke stap voor persoonlijke groei en welzijn. Hier zijn
12 tips om je te helpen een gezondere relatie met jezelf te ontwikkelen:
- Zelfreflectie: Neem regelmatig de tijd om na te denken over je gedachten, gevoelens en gedrag. Probeer jezelf beter te begrijpen en waarom je bepaalde keuzes maakt.
- Zelfacceptatie: Omarm jezelf met al je sterke en zwakke punten. Accepteer dat niemand perfect is en dat fouten deel uitmaken van het leven.
- Zelfzorg: Besteed aandacht aan je fysieke, emotionele en mentale welzijn. Zorg voor voldoende slaap, gezonde voeding, lichaamsbeweging en ontspanning.
- Positieve zelfspraak: Let op je interne dialoog. Vervang negatieve zelfkritiek door positieve en ondersteunende gedachten.
- Zelfcompassie: Wees vriendelijk en begripvol voor jezelf, vooral wanneer je fouten maakt of teleurstellingen ervaart.
- Grenzen stellen: Leer hoe je duidelijke grenzen kunt stellen en ze kunt handhaven om jezelf te beschermen tegen negatieve invloeden en overmatige verplichtingen.
- Vergeving: Vergeef jezelf voor fouten uit het verleden. Laat wrok en schuldgevoelens los.
- Zelfmotivatie: Identificeer je eigen motivatie en stel persoonlijke doelen om je eigen groei en ontwikkeling te bevorderen.
- Zelfwaardering: Erken je eigen waarde en geloof in je eigen capaciteiten. Realiseer je dat je het verdient om gelukkig en succesvol te zijn.
- Mindfulness: Oefen mindfulness om in het moment te leven en meer bewust te zijn van je gedachten en gevoelens zonder oordeel.
- Zelfontwikkeling: Investeer in je eigen groei door nieuwe vaardigheden te leren, hobby’s te verkennen en je passies na te streven.
- Zoek ondersteuning: Het is oké om hulp te vragen. Praat met vrienden, familie, een therapeut of coach als je worstelt met zelfliefde en zelfacceptatie.
Het ontwikkelen van een gezondere relatie met jezelf vergt tijd en inzet, maar het kan leiden tot een groter gevoel van welzijn, zelfvertrouwen en tevredenheid in je leven. Het zal niet alleen invloed hebben op hoe je jezelf ziet, maar ook op hoe je relaties met anderen ervaart. Wees geduldig met jezelf en weet dat zelfliefde een voortdurende reis is waarbij ups en downs normaal zijn. Het belangrijkste is dat je streeft naar een gezondere en positievere relatie met jezelf.