Gastspreker

Boek Lonny in als ervaringsdeskundige op het gebied van alcoholverslaving . . .

onbegrepen

Een ervaringsdeskundige als gastspreker

Contact met anderen is een belangrijk onderdeel voor personen die van hun verslaving af willen. Je problemen verstoppen heeft vaak alleen maar een averechts effect. Open over je verslaving kunnen spreken is daarom juist zo belangrijk. Een college van een ervaringsdeskundige kan helpen om je problemen in de openheid te brengen. De nazorg voor verslaafden is van cruciaal belang. De meeste mensen krijgen het nog wel voor elkaar om tijdelijk met hun verslaving te stoppen. Er zullen echter altijd momenten zijn waarop terugval op de loer ligt. 

Verslaafden worden niet altijd begrepen

Mensen die van hun verslaving af willen, kunnen lang niet altijd rekenen op veel begrip bij de mensen om zich heen. Als je zelf niet verslaafd bent geweest is het moeilijk om je in te leven. Juist daarom is het zo belangrijk om bij de nazorg voor verslaafden ervaringsdeskundigen in te zetten. Zij weten als geen ander wat het is om van een zware verslaving af te komen.

Mogelijke problemen zijn bekend bij ervaringsdeskundigen

Bepaalde factoren kunnen bijdragen aan een terugval. Bijvoorbeeld wanneer je anderen ziet roken terwijl je juist een tijd lang zonder sigaretten hebt geleefd. De mensen om je heen kunnen ook sterk bijdragen aan wat als normaal wordt beschouwd. Als al je vrienden en familieleden roken, dan is het veel moeilijker om te stoppen. Dat geldt eigenlijk voor alle soorten verslaving. Een ingrijpende gebeurtenis kan ook vaak een oorzaak zijn dat mensen terugvallen in hun verslavingsgedrag. Ervaringsdeskundigen zijn bekend met deze problemen en kunnen vaak zien aankomen wanneer iemand het lastig gaat krijgen. 

gastspreker

Jij kunt ook gastspreker worden in de nazorg

Als jij ervaring hebt met het stoppen met een verslaving, dan kun je andere mensen helpen om ook te stoppen. Gastsprekers kunnen anderen motiveren en mogelijk problemen aankaarten. Uit onderzoek is gebleken dat ervaringsdeskundigen vaak het makkelijkst met verslaafden praten. Bovendien heeft hun boodschap ook echt effect. Verslaving is nog steeds een groot probleem in Nederland. Dat geldt voor middelenmisbruik en verslaving aan een bepaalde handeling of een specifiek gedrag. Zonder de juiste hulp is het bijna onmogelijk om definitief te stoppen. En dat terwijl verslaving de oorzaak is voor veel persoonlijke en medische problemen. Wees dus niet bang om op tijd aan de bel te trekken. Het begint met een simpel WhatsAppje.

Open chat
Heb je vragen?