‘Dry January’ waarom wil jij dat?

12 januari 2020

Waarom wil je stoppen met drank?
Weet je echte reden waarom je wil stoppen.
Onbewust weet je het, wil je het bewust?

Ik ben gestopt omdat ik wilde voelen en ervaren hoe het is om in mijn kracht te staan. Om de kinderen en familie niet meer te teleurstellen omdat ik een kater had. Ik heb interessante gesprekken niet opgeslagen, ik heb leuke feestjes verknoeid, de leuke dagen verknoeid die kwamen omdat ik een kater had deze leuke dag voor mijn gezin verpest. Een voorbeeld, Ik zou gaan schaatsen met de kinderen op tweede kerstdag, helaas eerste kerstdag teveel gedronken. Ik lag ik in bed met een kater én teleurgestelde kinderen.

Wanneer je echt weet waarvoor je wilt stoppen voor een maand, dan wordt stoppen makkelijker. Iets afleren wat we zo goed kennen, nee het wordt niet gemakkelijk. Ik kan schrijven: “Oh, het is zo gemakkelijk, zeker voor vele van ons.” Vooral het lezen dat het makkelijk gaat en er vanuit gaan dat het zo is. Is wanneer het je niet lukt je rot gaat voelen. Dat is niet mijn intentie.

Bij mij ging het niet zo makkelijk, tips wat van iemand die het niet meegemaakt heeft, een wetenschappelijk artikel dat het zegt dat het zo werkt. Zo werkt het bij mij niet. Ik hou van ervaringsverhalen. Samen met anderen bespreken waarom ik wilde stoppen en waarom ik dronk en waarom mij niet eerdere keren lukte om te stoppen en waarom het mij nu wel gelukt is.

Hierbij 6 tips van mij en mijn ervaringen.

Tips om Dry January te overleven of een andere alcoholvrije maand

1. Blijf uit de buurt van verleiding
Makkelijk gezegd wanneer je eigenlijk alleen thuis drinkt, haal het niet in huis. Loop langs een andere rij in de supermarkt. Geef het door aan je partner, wanneer hij/zij niet wil stoppen, dan mag je partner ergens anders gaan drinken.

Als je regelmatig op plekken komt waar je gewend bent om te drinken, is de kans groter dat je de fout in gaat. De kroeg, de voetbalkantine, etc. Hier sta je vaker met een drankje in de hand omdat je dit gewend bent. Aangeleerd gedrag.

De eerste week of twee weken is het belangrijk om deze stappen te volgen, mocht je er geen moeite mee hebben dat de rest drinkt, dan gewoon blijven doen wat je deed maar dan zonder alcohol. 

De eerste kerst na twee maanden hebben ze wel gedronken in het bijzijn maar bij mijn ouders thuis heeft dit een half jaar geduurd. Dit ook aangegeven, mijn ouders dronken niet wanneer ik bij hen op bezoek kwam.

2. Zoek een Dry January buddy, of buddy of coach
Samen sta je sterker, zeker met deze uitdaging. Ga in gesprek met vrienden, familieleden, partner  dat je een maand niet wil drinken. Ze kunnen je steunen wanneer je moeite hebt om niet te drinken. De slagingskans schiet omhoog als je iemand hebt die hetzelfde doormaakt. Jullie kunnen elkaar steunen en er over praten wanneer je moeite hebt om niet te drinken. Wat ik merk dat het mij meer bracht met iemand die al twee jaar of langer niet meer dronk. Hier kon en kan ik mij aan optrekken. 

3. Vergeet jezelf niet tussentijds te belonen
Beloning voor goed gedrag, ja waar beloon je je mee? Let op dat je je niet gaat belonen met andere verslavende middelen. Dit is een groot gevaar, voor mij. Hoe dan, ik beloonde  met eten, prima maar als de stop knop stuk is. Dan ga je door. Iets tastbaars werkt voor mij beter, het kan iets kleins zijn, een boek, een ketting, een sleutelhanger. Geef er een betekenis aan, ik kreeg een sleutelhanger bij de NA. Iedere keer dat ik zucht(zin in wijn) kreeg pakte ik de sleutelhanger en dacht ik aan het moment dat ik de dag zonder alcohol had doorstaan. Je kunt je ook belonen met, nieuwe kleding, etentje, gewoon wat bij je past, of ga uit je comfortzone. Zo blijf je gemotiveerd om door te gaan en de hele maand of de maanden daarna door te gaan met geen alcohol te drinken.

4. Versla je craving, zucht, verdoving op een gezonde manier
Als je geen alcohol meer mag drinken, is de kans groot dat je het gaat vervangen door iets anders tijdens zucht. Zo zin hebben in je te verdoven. Ga leuke dingen doen, en niet leuke dingen. Bewust bezig zijn met wandelen, schilderen, lezen sporten meditatie,  zorg voor vitaminen en mineralen in huis en gezonde voeding. Je lijf gaat schreeuwen en smeken naar alcohol. Ja dat heb ik soms last van, hoe en wat voel je. Wat ik doe is lezen, douchen, praten het duurt maar een half uur en dan is het gevoel weg. Lees het stukje zucht in mijn blog op Verslavingsnazorg.nl

5. Blijf bezig tijdens Dry Januari of andere maanden
De grootste tegenstander in deze strijd is je brein. Je gaat tijdens deze maand zeker een paar keer denken aan een witte wijn, koud biertje, mooie volle rode wijn prachtige oude whisky of een heerlijke cocktail. Daarom is het belangrijk om afleiding te hebben. Ga niet gamen, waarom, dan verdoof je je weer. Leg je telefoon neer en ga eens denken wat er gebeurd. Voel neem het waar, ga praten  met je buddy of coach. Ga kijken wat bij je past, denk out of the box. Ik ben gaan mediteren, Yoga en ik ben mindfulness boeken gaan lezen. Brein voedsel is mijn hobby geworden, lezen en podcast luisteren. Maar ga niet vluchten in de ene verdoving na de andere, durf er naar te kijken waarom je de drank nodig hebt. Ik dronk omdat ik niet lekker in mijn vel zat en niet wist hoe ik dit op een andere manier moest doen dan mij te verdoven.

6. Ga op zoek naar alcoholvrije drankjes.
Ik drink graag thee en gember water, ik drink alcoholvrije Mojito’s. Jezelf trakteren op een spannend aperitief of smaakvolle cocktail kan tijdens Dry January ook zonder alcohol. Bij de Plus supermarkt hebben ze een schap met alcohol vrije wijnen. Hugo is alcoholvrij, ja dat kinderspul. Nee wijn rood, wit en Rose, dit heb ik gedronken, dit omdat ik de gezelligheid miste wat er op tafel stond bij mijn ouders tijdens een verjaardag. Mijn hoofd kan dat niet aan, mijn kinderen ook niet. De zicht op de fles is voor mij al voldoende om terug te denken aan alcohol drinken. Af en toe drink ik alcoholvrij bier. Maar steeds minder, mijn gedrag verandert. 

Dry January gaat je niet klein krijgen of een andere maand dat je wilt stoppen

Ik ga niet zeggen dat het makkelijk is, het is goed te doen. Wanneer je  de tips mee neemt en je eigen draai eraan geeft. Ben niet bang om hulp te vragen, ik heb onbekende gevraagd en ben ze ontzettend dankbaar voor de hulp die ze mij boden en bieden.

Durf jij dry januari aan?! 

 Ik drink al vanaf 10 september 2017 niet meer en jij kunt dit ook.

Deel dit blogartikel:

Heb je vragen?