De 12 stappen doorlopen, is een sponsor genoeg?

18 maart 2020

Als je zelf verslaafd bent of bent geweest, dan herken je waarschijnlijk de zogenaamde 12 stappen om van een verslaving af te komen. Het is een model dat uit de Verenigde Staten afkomstig is. Ook in Nederland wordt het model regelmatig toegepast. Er is echter ook veel kritiek tegen het model. Met name omdat er veel aandacht is voor god en een religie. Mede hierdoor kan lang niet iedereen zich identificeren met dit model. Bovendien zijn het vooral erg algemene stappen met weinig vernieuwende ideeën. Desondanks kiezen een heel aantal zorginstellingen ervoor om het zogenaamde 12 stappen Minnesota model toe te passen. Waarschijnlijk omdat het kan fungeren als een houvast. Als je het 12 stappenplan volledig hebt doorlopen, dan ben je als het goed is van je verslaving af.

Het 12 stappenplan en een sponsor
Je kunt proberen om van je verslaving af te komen door het 12 stappenplan toe te passen en een sponsor in te schakelen. Of dit succesvol gaat zijn, is van erg veel factoren afhankelijk. Over het algemeen is het waarschijnlijk beter om echt hulp te zoeken bij een zorginstantie die gespecialiseerd is in verslavingszorg. 

Hoe hardnekkig is je verslaving?
Of je van je verslaving af kunt komen is van een aantal aspecten afhankelijk. Hoe diepgeworteld een verslaving is, staat waarschijnlijk op de eerste plek. Een aantal harddrugs kan zo verslavend zijn dat het 12 stappenplan met een sponsor alleen vrijwel nooit genoeg zal zijn. Het stoppen met roken is wat dat betreft eenvoudiger. Het middel dat gebruikt wordt of de aard van een verslaving zeg nog lang niet alles. Voor sommigen kan een verslaving aan hetzelfde middel of gedrag veel hardnekkiger zijn dan bij een ander. Mede hierdoor is het altijd een goed idee om professionals in te schakelen om je te helpen om van je verslaving af te komen. 

Hoe gemotiveerd en standvastig ben je zelf?
Het meeste werk zal van jezelf moeten komen. Als jij ontzettend gemotiveerd bent, dan kan het 12 stappenplan in combinatie met een sponsor best werken. Denk er wel aan dat het stoppen met een verslaving veel langer duurt dan vaak gedacht wordt. Het is niet een kwestie van een paar weken stoppen met een middel. In de fase daarna zal je continu verleid worden om terug te vallen op je verslavende gedrag. Een sponsor kan daarbij veel voor je beteken, maar zal in lang niet alle gevallen genoeg zijn. 

Deel dit blogartikel:

Heb je vragen?