Craving, zucht, hunkering wat is dat eigenlijk?

17 december 2019

Herken jij dat, zucht, Craving, hunkering, of je hebt er nooit van gehoord. Ze noemen het ook wel onthoudingsverschijnselen. 80 procent van de verslaafden vallen binnen een jaar terug in de verslaving. Waarom? Dit is omdat ze geen idee hebben wat het is om een craving, hunkering of zucht te hebben. Ze weten echt niet hoe het voelt. In mijn tekst heb ik in mijn woorden mijn gevoel van hunkering, Craving zucht beschreven. Ieder beleeft het anders, maar gebruikers en stoppers zullen zeker terugvinden en zeker zeggen oh ja herkenbaar.

Wat voel je dan, hoe voel je je dan en wat denk je dan?

Wat ik voor het laatst voelde was, enorme eenzaamheid, gespannen gevoelens, slecht slapen, pijn, grieperig overprikkeld, schaamte, moedeloos, boosheid (hier weet ik nu van dat dit verdriet is). Alsof ik in de gordijnen wilde klimmen. Sommige hebben dan last van zelfmoordgedachten. Maar wist ik veel ik had eigenlijk alleen maar zin in alleen te zijn en mij te verdoven te schreeuwen, te huilen. Gewoon het heerlijke gevoel om niets meer te voelen, niet hoeven na te denken.

Triggers

Hoe en wanneer je zucht krijgt dat is bij iedereen verschillend. Maar het komt voort uit triggers. Trigger is een mechanisme, dat het proces zucht in gang zet. Dus een proces waardoor je wordt geraakt, zoals het overschrijden van je eigen grens. Ik weet nu de meeste triggers, hierdoor heb ik geen hunkering meer gehad. Dus het nagaan van jouw triggers is het zorgen dat je minder of geen last krijgt van zucht, craving.

Mijn triggers:

  • Ik wordt soms geraakt door opmerkingen uit het verleden;
  • Vaak ja zeggen en loyaal zijn naar anderen;
  • Je enorm alleen voelen, terwijl er personen zijn waar ik op kan terugvallen;
  • Werk gerelateerde stress, mijzelf te veel druk opleggen;
  • Ja ik ben ervaringsdeskundige coach en volg veel trainingen hierbij heb ik een baan als onderwijsassistent en hierbij run ik mijn andere bedrijf mijn gezin (koken, wassen, opruimen, taxi) (en dat is niet heel veel).

Wat kun je doen aan craving, zucht, hunkering

Niet aan toegeven, ja heel makkelijk gezegd Lonny. Maar geeft je toe aan het verdovend middel, ben je weer verslaafd en dan val je gaga terug en drink of gebruik je nog meer als van te voren. (dit zijn niet alleen mijn woorden maar van vele mensen met wie ik samen zit. De diversiteit van deze personen is dat er personen bij zitten die 24 jaar geen druppel meer gedronken hebben tot net weer gestopt). Wat is handig om wel te doen. Niet er tegen vechten, het toe laten dat het gevoel er is.

Iemand WhatsAppen (0640081505), ja bellen mag zeker, maar je schaamt je. AA, NA, andere hulpgroepen. Vooral bij de eerste keer, of misschien de tweede keer. Ritme opbouwen. (sporten, werken, ontspanning en hobby’s, mediteren, yoga, coach vragen)

Deel dit blogartikel:

Heb je vragen?