Corona en middelen gebruikt

17 april 2020

Wat gebeurt er met het alcohol gebruik dat er nu geen kroegen meer open zijn? Wordt er meer gedronken of stoppen ze bewust?
Bijna ieder glas alcohol wordt nu thuis gedronken, ( of die ene die een fles whisky op kantoor heeft staan als er iets te vieren is of als er iets niet goed gaat). Wat betekent dit voor de verslaafden onder ons, of de mensen in herstel. Gezinnen staan onder hoogspanning, een moeder/vader die nu niet zo maar de flesdrank kan verstoppen of in de ochtend of middag een borrel kan drinken, omdat de kinderen thuis zijn.

Wijnpiek


Drink- en eetgelegenheden zijn weg gevallen van het uitgaansleven. Hier dronken er vele van ons, sommige wisten de volgende dag niet wat ze gezegd hadden. Ze zullen niet zeggen dat ze verslaafd zijn. Of de vrouwen die aan de salade zitten met een glas wijn ernaast. Er zijn er velen die gelegenheidsdrinkers zijn. Wat gaan zij doen, meer drinken of stoppen.
De cijfers van de Koninklijke Vereniging Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) heeft gezien dat de alcoholverkoop in de Nederlandse supermarkten gestegen is. Halen de personen meer wijn in een keer, dus een doos omdat ze zo min mogelijk de supermarkt willen vermijden of omdat ze meer willen drinken?
Wat denk jij, ik denk dat ze in eerste opzicht niet meer willen drinken, maar dat het wel gebeurt omdat het er is.

Gelegenheidsdrinkers


Veel mensen in Nederland zijn gelegenheidsdrinkers (denken ze). Ze drinken omdat het past bij de sociale situatie en omdat drinken een gewoonte is. Gelegenheidsdrinkers zijn drinkers die af en toe een glaasje nemen. Maar wat is af en toe. Iedere anvond een glas wijn of twee? Of in het weekend wel altijd? Wanneer er minder gelegenheid is drinken ze ook minder, sommige maken nu van iedere gelegenheid een excuus om een glas wijn of bier te drinken. En zelfs al verplaatst de vrijdagmiddagborrel zich van de kroeg naar Zoom of Skype, dan is er niemand die de glazen weer bijvult of het volgende rondje haalt tja of gewoon buiten beeld drinkt. De trimbos en andere instituten vertellen dat er minder gedronken wordt. Ik geloof dit niet, ik hoor om mij heen andere verhalen.

Stressdrinkers


Bij mij wekt corona en drinken grote zorgen, het is een periode van stress, eenzaamheid, angst of verveling. Hierdoor drinken er sommige mensen meer en mensen die ik nu begeleid zijn manen en vrouwen die helaas net te laat waren met hulp zoeken ze konden niemand snel genoeg vinden. Ze waren gaan drinken door stress, angst en dat het ritme weg viel. Ze voelen de druk om voor de kinderen te zorgen, ja school. Kan ik het wel, begrijp ik de stof. De groep die terugvalt of verslaafd raakt is dat ze een dubbele diagnose hebben, ze hebben al een burn out gehad of ze hebben ADHD of gewoon veel stres of door andere aandoeningen. De verdoving is belangrijker dan het gevolg. Nu is het gevaar voor alcohol gebruik bij ziekenhuis -en zorg personeel, zo bleek bijvoorbeeld in de jaren na de SARS-uitbraak dat er onder ziekenhuispersoneel een toename was van problemen met alcoholgebruik. Aandacht voor diegenen die nu veel (traumatische) stress ervaren is dus ook komende jaren belangrijk.

Spanningen in huiselijke omgeving


Huiselijk geweld, hier is nu in deze tijd veel aandacht voor en in het nieuws, de rol van alcohol en andere verslavende middelen worden vrijwel niet genoemd. De onderzoekers schrijven nu dat de thuissituatie zich verschuift met het alcohol probleem, ik geloof hier niet zo in. De meeste echte alcoholisten drinken thuis. Door dat de kinderen en partner dit zien ontstaat er een andere dynamiek. Hierdoor komen er ruzies door een of beide partijen. En gebruik van alcohol kan agressie en versterken nu we veel bij elkaar zitten en soms in kleine of in grote omgevingen kan het risico op huiselijk geweld toenemen

Weerstand en alcohol gebruik


De weerstand wordt door alcoholgebruik (zowel bij overmatig drinken als bij binge-drinken) verlaagd. Door de ophoping van afbraakstoffen in het lichaam (alcohol is een gif, lever zal hard moeten werken om het gif afbreken) ,daardoor werk het afweersysteem minder tegen ziekte. Overmatig drinken kan dus zorgen voor een onderdrukking van het immuniteitssysteem, waardoor je dus vatbaarder wordt voor verkoudheden en andere infecties. Wie dus alcohol drinkt kan daardoor een ernstiger ziekteverloop bij besmetting met het corona virus krijgen

Alcohol en reclame.


Wat ik wel gemerkt heb is dat wijn en bier in de reclame is en dat voor de kwetsbare mensen in deze tijd hierdoor nog kwetsbaarder worden. Ze halen dan misschien voor een week in huis. Maar wanneer de verveling toeslaat en het ritme weg is, de vrouw of man eerder aan een pils of glas wijn zit. Bij het koken of in de tuin, ze zijn moe van het helpen of zijn moe van het niet kunnen werken, of omdat ze geen werk meer hebben. Wanneer je drank in huis hebt wordt het sneller gepakt. Ja het is zo, net als met snoep, je hebt er zin in maar het is er niet ga je het niet zomaar halen. Wanneer je zo`n zin hebt in drank en je hebt het niet in huis dan ga je afleiding zoeken en het ebt dan vaak weg. De echte alcoholist zal er alles aan doen om drank te halen.

Plan je nu in voor een gratis intake

Deel dit blogartikel:

Heb je vragen?