Codependency = medeafhankelijkheid

17 januari 2020

In de jaren 50 is in de wereld van de AA (Anonieme Alcoholisten)  om het gedrag van naasten in de omgeving van een alcoholist verkeren te verklaren.  Medeafhankelijk gebeurt wanneer iemand de grenzen en behoeften in conflict komen met de behoeften of belangen van de anderen. Een codependent zet zijn eigen belangen en behoeften compleet aan de kant om zo aan de verwachting en belangen van de anderen te voldoen.
Wat er mee bedoelt is, dat als een kind of jong volwassenen niet leert of durft zijn grenzen. Het kind wil ‘pleasen’, leuk gevonden worden, op latere leeftijd kan de volwassenen geen grenzen aangeven, weet ook niet hoe dit te doen. Dit omdat hij dit niet geleerd heeft.

Een codependenten is vaak hoog sensitief, dit betekend dat ze feilloos aan voelen wat anderen voelen, hier bij wetende wat andere nodig hebben en hierbij weet hoe goed  hij voor andere kan zorgen. Wanneer de codependent zijn eigen grenzen en gevoelens moeten beschrijven dit gewoon niet weet en zijn eigen waarde afhankelijk is van zijn omgeving. Het kan zo zijn dat de codependentie zich goed voelt als het goed gaat met de alcoholist, dus wanneer hij zorgt voor alcohol of andere verslavende middelen. De codependent is mede afhankelijk van de verslaving van de verslaafde.

Letterlijk vertaald noemen we codependentie mede-afhankelijkheid. Mensen met deze aandoening zijn vaak opgegroeid in een disfunctioneel gezin en hebben te maken gehad met bijvoorbeeld misbruik, verwaarlozing of mishandeling. Ook  het opgroeien met een verslaafde ouder kan leiden tot codependency. Het leven draait hoofdzakelijk om de zorg voor anderen, terwijl eigen behoeften vaak worden verwaarloosd. Of het samen leven met een narcist.

Hoe ontstaat codependentie:
Het ontstaat wanneer een kind opgroeit in een voor hem ongezonde onveilige en destructieve gezinssituatie.  Vaak is er in het gezin een of beide ouders die lijden aan een persoonlijkheidsstoornis (borderline, narcisme) of een van de ouders hebben een verslaving. Vaak wordt er van buitenaf niets gezien door anderen. Ze spelen mooi weer naar de buitenwereld. De kinderen of een van de kinderen neemt de verantwoordelijkheid van de een van beide ouders over. Vooral wanneer een of beide ouders emotioneel niet beschikbaar zijn.  Het gezin wil of mag geen hulp krijgen. 

Zoals hierboven beschreven zo opgroeit als kind, heel veel codependenten hebben daar geen idee van, want ze denken dat ze normaal zijn opgegroeid. Wanneer ze verslaafd raken of psychische problemen krijgen komen ze er achter dat ze niet geleerd hebben zelf te voelen en hun grenzen te bewaken of aan te geven.

Veel van de codependentie, blijven leven gericht op het vervullen en verlangens van anderen en zullen er ziek of dood aan gaan.

Het kan ook zijn dat codependentie ontstaat doordat iemand een relatie aangaat met een narcist. Wanneer dit gebeurt en de persoon in kwestie er achter komt dat zijn partner een narcist is, komt dit doordat hij niet anders kent vanuit zijn familie.

Wanneer je dit leest en denkt dat je codependent bent,  en je wilt veranderen dan help ik je hier graag bij.

Wil je meer weten over codependentie? Ga dan naar: mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/codependentie-het-herstel 

Deel dit blogartikel:

Heb je vragen?