Boekenlijst

2 maart 2020

De verslaving voorbij van Jan Geurts

Komen alle eigentijdse vormen van verslaving of dwangmatigheid aan bod:
– drugs- en medicijnverslavingen, alcohol- en rookverslaving, eet- en gokverslaving, – seks- en relatieverslaving, – diverse dwangmatigheden.

Het wordt beschreven als een zelfhulpmethode boek, het is om inzicht te krijgen van je eigen verslaving. Het gaat over (h)erkenning van de verslaving en het ontstaan uit negatieve ervaringen en identiteitsvorming. Het boek is bedoeld voor verslaafde en kan ook voor de omgeving een belangrijke betekenis hebben. De methode is een basisprincipe van de psychotherapie er is geen zekerheid dat deze methode werkt, dit omdat er geen resultaatmetingen zijn.
Dit boek is een aanvulling op de methodes die ik gebruik bij het stoppen  en het herstellen van de verslaving. Leest lekker weg, ja ook wanneer je moeite met lezen hebt door dat je, je niet kunt concentreren of kunt focussen of gewoon omdat je nooit veel gelezen hebt.  Laat het boek voorlezen door een gratis voorlees app.

Verslaafd aan de liefde van Jan Geurts 

Onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelf-afwijzing. Die proberen we te compenseren door waardering van anderen, en vooral door een succesvolle liefdesrelatie. Maar dat werkt averechts: het versterkt juist die fundamentele onzekerheid en afhankelijkheid. Zo ontstaat er een verslaving aan liefde en erkenning, en aan de veiligheid van een relatie.
Leest lekker weg.

De Grote verdoving van Erik Stofferis 

In dit boek wordt de kern van alcoholgebruik -en verslaving in het algemeen- doorgrond en van alle kanten belicht. Het is geschreven voor iedereen die geïnteresseerd is in wat (alcohol)verslaving met ons en onze leefwereld doet. Het is geen zelfhulpboek, maar een boek dat helderheid brengt en richting aangeeft. Dit boek graaft dieper dan andere boeken over dit onderwerp en kiest een andere, nieuwe benadering van het probleem en de oplossing/doorbraak er van. Voor gebruikers en partners is het erg diepgaand, de technieken die erin staan gebruik ik in de methode om te stoppen en te helen. Dit boek is een aanrader voor hulpverleners die systemisch werken en die helpen om de verslaafde weer te leren voelen en dat de verslaafde zich weer accepteert.

12 stappen en 12 tradities door Anonieme alcoholisten

Het boek beschrijft een weg tot herstel voor drugsverslaafden. Het is opgesteld door de NA, AA de Amerikaanse organisatie Narcotics Anonymous. In het eerste deel worden de twaalf tradities van de NA beschreven die de basis moeten zijn voor een volledig herstel. Als uitgangspunt wordt gehanteerd dat de eigen goede wil met behulp van God en van de samenleving/de groep tot de gewenste vrijheid moet leiden. Het tweede deel bevat een twintigtal ervaringsverhalen van ex-verslaafden die met behulp van een leefgroep van de NA hun weg naar genezing hebben gevonden. Het boek is bedoeld als tekstboek/handboek voor de verslaafde die herstel zoekt door zich aan te sluiten bij een NA-groep. Ik vind het boek te vol staan, en ouderwets geschreven. Er staat vaker het woord god in, dit gaat vooral over geloven. Ik vul hier god in, in het grootste zin van het woord. Het verbindt zich niet met een godsdienst of religie. Als hulpverlener is het zeker belangrijk dit boek gelezen te hebben, dit omdat de 12 stappen veel gebruikt worden in klinieken. Neem rustig de tijd voor de twaalf stappen.

12 VALKUILEN die je verslavingsherstel bedreigen door schrijver Allen Berger

Dr. Allen Berger verkent in begrijpelijke taal de twaalf meest voorkomende overtuigingen die verslavingsherstel kunnen saboteren. Daarbij geeft hij tips en oplossingen waar je in de dagelijkse praktijk mee aan de slag kunt. Deze nuttige gids biedt nieuwe inzichten in hoe het proces van verandering begint met een groter zelfvertrouwen en het werken aan een nieuwe manier van leven.

Praktisch handzaam boek, hij leert hoe je eerlijk naar jezelf moet kijken en dit was niet altijd even makkelijk.

Het Gekaapte brein van Paul van Deun

Samenvatting:

Mensen met alcohol- of andere drugproblemen voelen zich onvrij en machteloos. Ze kunnen zich moeilijk verzetten tegen de inname drang en blijven doorgaan ondanks de negatieve gevolgen. Veel opvattingen over verslaving zijn vaak fatalistisch of moraliserend en bieden weinig perspectief.

De laatste jaren hebben de neurowetenschappen verschillende mechanismen beschreven waarbij de hersenfuncties verstoord raken door gokken, gamen of frequent gebruik van roesmiddelen. Paul Van Deun vertaalt in Het gekaapte brein die onderzoeksbevindingen naar de praktijk van de gesprekstherapie. Hoe kunnen we verslaving beter begrijpen en hoop bieden aan zij die kampen met een verslaving? Aan wat moet de therapie werken? Welke handvatten geven de breinwetenschappen om de weg naar de verandering eenvoudiger te maken?

Het gekaapte brein verwerkt recente neurobiologische inzichten over verslaving tot een toepasbare praktijk. Het boek richt zich tot al wie te maken heeft met dit veelvoorkomende maatschappelijke probleem. Dat kunnen zowel eerstelijns professionals zijn (artsen, psychologen, maatschappelijk werkers), als de verslaafde zelf of de familie die zich minstens evenveel vragen stelt.

Master Your Mindset – schrijver Michael Pilarczyk

Samenvatting:

Leef Je Mooiste Leven gaat over persoonlijke en spirituele groei, maar ook over zakelijk succes. 

Michael Pilarczyk schreef een persoonlijk verhaal over inzicht, bewustzijn en de kracht van gedachten. ‘Het recept voor een gelukkig en succesvol bestaan is eenvoudig: doe wat je écht leuk vindt en word daar heel goed in.’

Het was een van de eerste mindfulness boeken, het heeft mij inzichten gegeven in

WAAROM DOE JE WAT JE DOET?

Het leven dat je op dit moment leidt en de persoon die je bent geworden zijn het resultaat van je gedachten en je beslissingen. Waarom doe je soms níet wat je wél zou willen doen? Het zijn belemmerende gedachten die je tegenhouden te doen wat je werkelijk wilt.

‘Verander je denkwijze en je bestaan zal veranderen. Ontdek je mogelijkheden, maak je dromen waar en haal het beste uit jezelf.’

Dit boek lees ik vaker, dit omdat niet alles binnenkomt en het is de kracht van herhalen.

Stap in je grootsheid – Tony Robbins

Een boek van de ‘nummer één succescoach’ van de Verenigde Staten. Zijn uitgangspunt is dat het niet je omstandigheden zijn die bepalend zijn voor je leven, maar de beslissingen die je neemt en de waarden en overtuigingen die je hebt. In dit boek beschrijft hij hoe je je eigen kracht kunt gebruiken, hoe je leiding kunt nemen over je leven en het succes kunt bereiken dat je wenst op het emotionele, het fysieke, het relationele en het financiële vlak en in het gebruiken van je tijd. 

Het is een ontzettend groot en niet handzaam boek, wel mooie grote letters makkelijk en duidelijk te lezen soms langdradig en Amerikaans.

Trauma sporen – Auteur Prof. Dr. Bessel van der kolk

Samenvatting: 

Dit diepmenselijke boek geeft een verhelderend inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma, en biedt hoop en duidelijkheid voor iedereen die de verwoestende effecten van traumatische ervaringen heeft leren kennen. Trauma is een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd, niet alleen vanwege zijn uitwerking op slachtoffers van ongelukken en misdrijven, maar vooral ook vanwege de vaak minder zichtbare tol die huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling, verwaarlozing en verslaving eisen.

Op basis van ruim dertig jaar onderzoek en klinische ervaring in de voorhoede van zijn vakgebied, toont prof. dr. Bessel van der Kolk hoe de angst en het isolement in de kern van het trauma letterlijk veranderingen aanbrengen in zowel de hersenen als het lichaam. Hij verklaart waarom getraumatiseerde mensen steeds weer gekweld worden door onbegrijpelijke angst, gevoelloosheid en onbeheersbare woede, en hoe trauma hun vermogen om zich te concentreren, zich te herinneren, vertrouwensrelaties aan te gaan en zich thuis te voelen in hun eigen lijf negatief beïnvloedt. Doordat ze de controle over zichzelf hebben verloren en gefrustreerd zijn geraakt door eerdere vergeefse behandelingen, zijn ze vaak bang dat ze onherstelbaar zijn beschadigd.

De edele kunst van not giving a f*ck – Mark Manson

Samenvatting:

Van populair weblog naar New York Times-bestseller is dit hét boek voor zelfhulp haters! Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo’n behoefte aan hebt.

Helder duidelijk boek, bekijkt het anders, leuk vertelt mooie quotes.

Patronen doorbreken – Schrijfster Hennie van Genderen, Gitta Jacob

Maak je steeds weer dezelfde fouten in het leven, terwijl je je hebt voorgenomen om een volgende keer anders te reageren? Vertoont je gedrag hardnekkige patronen, die je zeer tegen je zin niet eenvoudig kunt doorbreken? In dat geval helpt schematherapie je verder.

Schematherapie leert je om de oorsprong van je gedragspatronen te doorgronden, hun invloed op je alledaagse leven te onderzoeken en jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen.

Het is een boek vooral voor hulpverleners en of coaches, ervaringsdeskundige.  Invullen van de bladen is goed te doen, met ondersteuning heeft het meer effect.

Deel dit blogartikel:

Heb je vragen?