Bedrijfsfeestjes, kerstborrels, bedrijfsetentjes, verplichte kost, of vrijwillig.

23 december 2019

Hoe doe je dat, wil je dat, kun je dat?

Je wilt wel naar een feestje maar je durft het niet, omdat je niet wilt drinken, of omdat je rem stuk is.  Wat je rem stuk, ja als wij beginnen met ons te verdoven weten we niet te stoppen. Wanneer we teveel gebruiken zijn we o zo leuk en o zo makkelijk, denken we dan. Je bent gestopt met drinken of andere genotsmiddelen je wilt wel maar je durft niet. Wat houd je tegen, geen alcohol drinken omdat, ja omdat je commentaar krijgt.  

Het bekende rijtje:

  • “Toe… ééntje kan!” (echt niet, daar ben je waarschijnlijk al achter of daar wil je niet achter komen.
  • “Oh, wat ben je toch ongezellig!”
  • “Doe niet zo flauw, da’s toch zo saai niet drinken!”
  • “Oh, het is wel grappig en leuk wanneer je drinkt, weet je nog toen…”

Dus ik hoor je al denken ik ga niet want zie info boven. Of het wordt zo’n feest waar zoveel gedronken wordt wat jij niet meer wilt.

Tips:

  • Je hebt een iemand in vertrouwen genomen die weet dat jij niet meer drinkt, wanneer ze aandringen en aan blijven dringen dat deze persoon voor je in de bij springt. Met bijvoorbeeld “ach laten we het niet verpesten op dat zij niet dringt kom we doen een cola, water voor haar/hem en de rest gewoon lekker hun drank”;
  • Je gaat er vroeg heen en gaat voordat er flink gedronken wordt, zorg dat je een achterwacht hebt die je kan bellen als je niet weg kunt. (Deze pas ik toe ook bij slechte dates);
  • Je eigen drankje bestellen zodat je weet dat er geen alcohol in zit en dat je hier niets over hoeft te zeggen.

Ik zeg het gewoon, ik drink niet, waarom “Oh ja, je moet rijden”. Of eentje kan toch met rijden, nee een alcoholist drinkt niet en ook niet de eerste. Ja dan vallen ze stil, dan zeg ik maar ik ben gewoon gezellig of oersaai zonder drank. Grapje maken helpt de taboe doorbreken.

Vaak zeggen ze, jij verslaafd nee toch. Ja echt. Hoe mooi ik het kon verstoppen. Ja verstoppertje spelen.

Hoe doe je het met een diner?

Of je zegt het voor het reserveren aan het restaurant. Ja echt ik durf dat te zeggen, gewoon geen alcohol want ik kan er niet tegen of ik ben gestopt.

Ja ik hoor het al, ja maar het is voor mijn werk, dat kan ik niet weigeren. Misschien juist als jij nee zegt dat er meer personen iets anders in plaats voor de alcohol nemen.

En vertel het iemand die sterk staat en je kan helpen. Het is niet zo dat je het moet vertellen, maar het maakt het leven makkelijker en gezelliger. Het is geen grap, maar ik maak grapjes om het ijs te breken, er kunnen soms ongemakkelijke stiltes vallen. Maar ook de mooiste verhalen kunnen los komen.

Mocht je toch beslissen om niet te gaan en alleen thuis te zitten, ga niet langs de slijterij of supermarkt alleen op de bank zitten, want dan zit je alleen en dan…

Probeer niet uit de weg te gaan wat moeilijk is. Ik begrijp je boosheid. Maar de wereld gaat geen rekening houden met jou drank gebruik. Maar ga je niet afzonderen maak een feestje van het leven, zonder je te verdoven.

Ja het kan!

Niet meer verdoven: 06-400851505 of mail naar lonny@verslavingsnazorg.nl

Deel dit blogartikel:

Heb je vragen?