Hulp nodig bij het herstellen van een verslaving

2 november 2023

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van psychotherapie die zich richt op het vergroten van psychologische flexibiliteit en het bevorderen van welzijn. Het kan zeker helpen bij het herstellen van verslaving.

6 Redenen waarom ACT nuttig kan is:

 1. Waarden en doelen: ACT moedigt cliënten aan om hun persoonlijke waarden en doelen te identificeren, wat kan helpen bij het vinden van de motivatie voor herstel.
 2. Acceptatie: ACT leert cliënten om ongemakkelijke gedachten en gevoelens te accepteren in plaats van ze te vermijden, wat kan helpen bij het omgaan met cravings en emotionele triggers.
 3. Mindfulness: ACT omvat elementen van mindfulness die kunnen helpen bij het vergroten van zelfbewustzijn en emotionele regulatie.
 4. Toegewijde actie: Het benadrukt het nemen van toegewijde actie in de richting van doelen, wat cruciaal is voor herstel van verslaving.
 5. Cognitieve defusie: ACT leert cliënten om afstand te nemen van destructieve gedachten en overtuigingen, wat kan helpen bij het doorbreken van verslavingspatronen.
 6. Exposure: Het moedigt cliënten aan om zich bloot te stellen aan situaties die angst of ongemak veroorzaken, wat kan helpen bij het ontwikkelen van copingvaardigheden.

6 Verschillen tussen ACT en mindfulness:

 1. Doel: ACT is een vorm van psychotherapie met als doel gedragsverandering en psychologische flexibiliteit, terwijl mindfulness vaak gericht is op het vergroten van bewustzijn en acceptatie zonder specifieke gedragsdoelen.
 2. Focus: Mindfulness richt zich op het observeren van gedachten en gevoelens zonder oordeel, terwijl ACT zich richt op het veranderen van de relatie met gedachten en gevoelens om gedragsverandering mogelijk te maken.
 3. Technieken: ACT maakt gebruik van specifieke technieken, zoals waardenclarificatie en cognitieve defusie, terwijl mindfulness vaak gericht is op meditatie en ademhalingsoefeningen.
 4. Therapeutische benadering: ACT is een gestructureerde therapeutische benadering met een duidelijk behandelingskader, terwijl mindfulness in verschillende vormen en contexten kan worden beoefend.
 5. Psychologische flexibiliteit: ACT streeft naar het vergroten van psychologische flexibiliteit, terwijl mindfulness op zichzelf een aspect van psychologische flexibiliteit kan bevorderen.
 6. Toepassingsgebied: Mindfulness is breder toepasbaar en wordt gebruikt in stressvermindering, medische zorg en meer, terwijl ACT vaak wordt toegepast bij specifieke therapeutische doeleinden.

Negen positieve aspecten van ACT-therapie:

 1. Empowerment: ACT geeft individuen het gereedschap om hun eigen psychologische welzijn te verbeteren.
 2. Focus op waarden: Het benadrukt de betekenis van het leven volgens persoonlijke waarden, wat kan leiden tot een zinvoller leven.
 3. Emotionele veerkracht: ACT leert emotionele regulatievaardigheden die kunnen helpen bij het omgaan met uitdagingen in herstel.
 4. Flexibiliteit: Het vergroot de flexibiliteit in het omgaan met veranderende situaties en problemen.
 5. Effectieve coping: ACT leert effectieve manieren om met stress, verleidingen en ongemak om te gaan.
 6. Zelfacceptatie: Het bevordert zelfacceptatie en compassie, wat cruciaal is voor herstel.
 7. Bewustzijn: Het vergroot het bewustzijn van de impact van gedachten op gedrag, wat kan helpen bij het doorbreken van verslavingspatronen.
 8. Empathische begeleiding: Therapeuten in ACT zijn vaak empathisch en ondersteunend, wat de therapeutische relatie versterkt.
 9. Bewezen effectiviteit: Er is onderzoek dat de effectiviteit van ACT bij de behandeling van verslaving ondersteunt.

Het is belangrijk op te merken dat de keuze voor een behandeling afhankelijk is van de individuele behoeften en dat niet elke benadering voor iedereen geschikt is. Het is raadzaam om te overleggen om te bepalen welke aanpak het beste bij jou past.

Wil jij meer weten over mijn werkwijze, ik werk online, offline en ben bekend met ACT.

Deel dit blogartikel:

Heb je vragen?